Expo 1958

Het URSS paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Samen met de paviljoens van de Amerikanen en de Fransen hebben de Sovjets de grootste paviljoens op de Expo.

Het enorme gebouw was voornamelijk gemaakt van glas en aluminium. Tijdens de donkere uren was het gebouw aan de buitenkant verlicht met fluorescerende verlichting wat het gebouw een futuristisch aanzien gaf. Het interieur was ingedeeld in 18 verschillende secties, uiteenlopend van ruimtevaart tot landbouwtechnologie.
De nadruk lag op het technisch kunnen van de Sovjet Unie. Naast een gigantisch beeld van Lenin waren er diverse producten en machines aanwezig. Gezien de tijdsgeest hadden de Sovjets enorm uitgepakt om de wereld te laten zien wat de Russische industrie en wetenschappers allemaal hadden bereikt. Naast de ruimte- en luchtvaart waren er veel (nieuwe) producten van de, op dat moment sterk in expanderende, Russische industrie.

Publiekstrekker nummer één was een model van de Spoetnik satelliet. Daarnaast waren ook de (nieuwe) Russische auto's aanwezig. Meest prominent aanwezig was de nieuwe ZIL 111. Op de afbeelding rechts zien we nog een klein stukje van de Moskvich 407 die samen met de Volga M21 ook op de Expo waren te zien.

 

Op de afbeelding hierboven zien we de Volga naar de Chaika op de stand staan. De Volga op de Expo was al een tweede serie Volga terwijl op dat moment de serie 1 Volga nog in productie was. Het zou op dat moment nog enkele maanden duren voordat de tweede serie in productie wordt genomen.

Links zien we de ZIL en de Moskvich 407 duidelijk staan.

 

Uiteraard werd in de media volop aandacht besteed aan de Expo. Ook de autobladen deden verslag van wat er op de Expo allemaal was te zien. Hiernaast een overdruk uit een Itialiaans autoblad uit 1958.

Speciaal voor de Expo werden een aantal autofolders (opnieuw) uitgegeven met het URSS logo voor de Expo.

De Sovjets kregen een Gouden Medaille voor hun inzending, die later bij de promotie van met name de Volga en Moskvich uitgebreid wordt gebruikt. De Volga is in vele landen van de wereld verkocht en kreeg als snel bijnamen als de "Russische tank", de "tank in een maatkostuum", het "werkpaard" en de "locomotief".

voor deze pagina is gebruik gemaakt van informatie afkomstig van: