Importeurs
In 1953 begint de Amsterdamse firma "Auto- & Motordeelen Import", kortweg MKV, met importeren van de Moskvitch 400. De firma MKV weet het voor elkaar te krijgen dat op de auto RAI van 1954 naast de Moskvitch ook de Pobjeba en de ZIM aan het Nederlandse publiek kunnen worden getoond. Of de Pobjeba ook daadwerkelijk naar Nederland is geimporteerd is niet duidelijk. Het is wel bekend dat de Pobjeba in Frankrijk werd geimporteerd. Na 1958 wordt het wat stil rondom de Russische auto's in Nederland. In de periode 1953-1955 worden ongeveer 150 Moskvitch verkocht in Nederland. Vanaf de introductie van de Moskvitch 402 wordt deze ook leverbaar in Nederland. De laatste vermelding van deze auto heb ik gevonden in Kluwers Autotypenboek uit 1958.
De eerste serie Volga is naar alle waarschijnlijkheid nooit in Nederland geleverd. De import in Nederland is pas met de tweede serie van start gegaan. De wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 is voor de Benelux waarschijnlijk de eerste kennismaking met de Volga geweest. De Volga folder ten gelegenheid van wereldtentoonstelling is dan ook een viertalige folder (Russisch-Engels-Duits-Frans) die door AvtoExport Moskou is uitgegeven.
folder
1958 Wereldtentoonstelling Brussel
In 1962 duikt er een nieuwe importeur op voor de Russische auto's: N.V. Automobiel Maatschappij "Caland". De nieuwe importeur is gevestigd in Borculo. Nieuw is ook dat de auto's niet meer rechtstreeks uit de Sovjet Unie komen. Alle in Nederland geleverde auto komen van dat moment via België naar Nederland. In België is in 1959 de assemblage van de Moskvitch en Volga ter hand genomen door de firma Sobimpex in Antwerpen. Het bijzondere aan de Belgische Moskvitch en Volga's is dat de auto ook leverbaar zijn met een Perkins dieselmotor die in Antwerpen in de auto's worden gebouwd, de dieselmotor wordt vanaf 1962 ook in de Volga ingebouwd. De Moskvitch heet op de Nederlandse markt vanaf 1962 net als in België "Scaldia" (genoemd naar de Schelde). Al tijdens de eerste vijf maanden dat de Volga met dieselmotor te koop is in België neemt hij 20% van alle verkochte auto's met dieselmotor voor zijn rekening.
De Amsterdamse firma MKV is overigens in 1962 nog steeds betrokken bij de Russische auto's, ze zijn voortaan een dealer van "Caland". Op de dealerlijst van "Caland" staan in 1962 in totaal zestien dealers.
Een
van de eerst (of misschien wel de eerste) folder van "Caland" uit
1962
De tweede serie Volga staat heel even op de prijslijst in Nederland, er worden er tien verkocht, alle met dieselmotor. In 1963 volgt de derde serie en "Caland" gebruikt al snel ook de kleurenfolders van Sobimpex. Sobimpex heeft inmiddels de productie verplaatst naar een geheel nieuwe fabriek. In de periode 1962-1966 verkoopt "Caland" 167 Volga's met dieselmotor.
In 1965 is er een nieuwe importeur, N.V. Imoca in Ravenstein. Op hetzelfde adres waar de firma Imoca is gevestigd zit ook de firma Van Hoek's Automobielbedrijf, de importeur van de Trabant in Nederland. N.V. Imoca is speciaal opgericht als N.V. voor het invoeren van de Scaldia en Volga in Nederland. Doordat Van Hoek's Automobielbedrijf al een tijdje op de Nederlandse markt de Trabant verkoopt zijn er in 1965 al 80 dealers aangesteld die de Scaldia officieel in Nederland verkopen. Er waren overigens in 1965 ongeveer 160 Trabant dealers in Nederland.
Orgineel
in Nederland geleverde Volga Diesel
Het importeurschap van N.V. Imoca zou echter niet lang duren. Vanaf 1966 krijgt de Volga in Nederland een nieuwe importeur, Gremi N.V. in Groningen. Gremi die in december 1966 net een zeer riant nieuw gebouw had geopend was de importeur van de Glas auto's voor Nederland. Het merk Glas had een sterke ontwikkeling doorgemaakt en Gremi (opgericht door de gebroeders Jo, Piet en Dick Been) was als grootste afnemer van Glas auto's in Europa (!) mede verantwoordelijk voor de snelle groei van de fabrieken van Hans Glas. Helaas voor de gebroeders Been kwam er tijdens de verhuizing naar hun mooie nieuwbouw pand het bericht dat de Glas fabrieken waren opgekocht door BMW. Omdat BMW al een vertegenwoordiger had in Nederland zaten de drie broers met een mooi pand, maar zonder importeurschap. Omdat Van Hoeks Automobielbedrijf het importeurschap van de Trabant net was kwijtgeraakt had de heer Van Hoek besloten er maar helemaal me te stoppen en het importeurschap van de Scaldia en de Volga over te doen aan N.V. Gremi in Groningen. Na het uitkopen van Van Hoek hadden de broers Been het alleenrecht voor de verkoop van alle Russische auto's in Nederland in handen. Omdat in 1965 net de nieuwe Moskvitch 408/Scaldia 1400 was geintroduceerd richtte Gremi in eerst instantie daar de meeste aandacht op. In de begin periode maakt Gremi ook gebruik van het onderdelen depot in België die door N.V. Sobimpex begin jaren zestig was opgezet. De naam N.V. Sobimpex was overigens ondertussen al vervangen door de nieuwe naam N.V. Scaldia-Volga. Naast de import van de Scaldia haalt Gremi ook de Zaporozhets naar Nederland die op de Benelux markt Jalta heet. Van de nieuwe Jalta worden er in 1966 95 verkocht en in 1968 167 stuks, dit door zo'n 105 dealers. Gremi ziet schijnbaar weinig brood in de Volga M21, want het bedrijf besteed er weinig aandacht aan. Het aantal dealers was ondertussen opgelopen naar meer dan 120 en in 1971 komt de nieuwe Volga M24 ook naar Nederland. Ook de M24 krijgt in Nederland eigenlijk niet de aandacht die auto verdiende. Wanneer je kijkt naar de verkopen in de jaren zeventig in België bewees de M24 prima te voldoen op de westerse wegen. Eind jaren zeventig valt het doek voor de Volga in Nederland en stopt Gremi de toch al bijna doodgebloede import. De Scaldia/Moskvich heeft het nog een tijdje volgehouden, maar de Jalta moet het na vervangen te zijn door de ZAZ 1200 V4 al snel opgeven. De Scaldia en de Jalta worden vervangen door de nieuwe Lada die vanaf 1971 de Nederlandse markt veroverde. Totale cijfers zijn mij niet bekend, maar de totale import van Volga's blijft misschien wel bij duizend stuks steken......