Beregis Avtomobilya

De GAZ M21 Volga is een echte Sovjet klassieker een icoon van zijn tijdperk. In de zestiger jaren was de Volga een veel geziene auto op de wegen van de Sovjet Unie. Als onderdeel van het dagelijkse leven is de Volga dan ook te zien in vele Russische films uit die periode.

Een van die films is Beregis Avtomobilya. Beregis Avtomobilya (Russisch: "???????? ??????????") ("Beware of the Car" of"Uncommon Thief" of"Watch out for the Automobile", de VS-titel) is een Sovjet crime komedie film van Eldar Ryazanov, geproduceerd door Mosfilm en uitgebracht in 1966. De film wordt vaak gezien als een van de beste Sovjet/Russische komedies. In de film speelden beroemde Sovjet acteurs als Innokenty Smoktunovsky, Oleg Yefremov, Anatoli Papanov, Andrei Mironov, Georgy Zhzhyonov en vele anderen mee.

Het verhaal speelt zich af rondom Yuri Detochkin ( Innokenty Smoktunovsky) , een bescheiden verzekeringsagent, die auto's steelt van corrupte mensen of een manier zoals die bekend is van Robin Hood. Hij doet dit omdat hij teleurgesteld is in de Russische politie (Militsiya) die in zijn ogen niet in staat zijn om corrupte mensen aan te pakken. Hij verkoopt de gestolen auto's en maakt het geld over aan kindertehuizen. Inspecteur Maxim Podberyozovikov onderzoekt de autodiefstallen en probeert hem voor gerecht te brengen, maar loopt tegen moreel dilemma aan.

Yuri Detochkin stal niet zomaar auto's, nee hij was alleen uit op Volga 's! Er zijn dan ook heel Volga's te zien in deze film. Maar er zijn niet alleen Volga te zien, er worden ook volop meegereden en er zijn een paar prachtige stunts te zien. Naast (voor die tijd) achtervolgingen met hoge snelheid zijn er een paar leuke scenes zoals tegen een heel steil talud op rijden, het op een rijdende vrachtauto rijden en met hoge snelheid (de wielen komen bijna los van de grond) door de berm rijden. Al deze stunts werden gedaan met een tweedehands Volga zonder enige veiligheidsvoorzieningen (er zat zelfs geen gordel in...). Er waren alleen aangepaste schokbrekers en een versteviging van de bladveren gemonteerd.

In 1966 was deze de best bekeken film van het jaar in de Sovjet Unie. De film werd maar liefst door 29 miljoen mensen gezien! Innokenty Smoktunovsky werd gekozen tot beste acteur van 1966. Verder won de film 4 buitenlandse Awards: Edinburgh (1966), Sidney (1966), Melbourne (1967), and Cartahena (1969).