Belgische Volga's
In de jaren zestig werd de Volga ook in België geassembleerd. Aanvankelijk gebeurde die bij de assemblage firma C.I.V.A. in Antwerpen. Dit gebeurde in opdracht van N.V. Sobimpex in Brussel. Later werd dat S.A. Scaldia Volga, ook in Brussel. De naam Scaldia Volga verraadt al dat bij deze firma ook de Scaldia's voor de Beneluxmarkt werden geassembleerd. Scaldia is overigens de Benelux naam voor de Moskvitch. De Volga's kwamen in Antwerpen in de haven aan zonder motor en met de versnellingsbak los in de kofferbak. Vervolgens bouwde men er in Brussel een Perkins dieselmotor in. De Belgische Volga's waren dus diesels! De Perkins dieselmotor werd later opgevolgd door een Rover dieselmotor die uiteindelijk werd vervangen door een Indenor (Peugeot) krachtbron. Tot midden jaren tachtig blijft Peugeot de leverancier van dieselmotoren voor de M24 serie. Bij aanvang van de assemblage in België nam de GAZ-fabriek een speciale versie in productie voor assemblage in België: de GAZ M21. In 1962 verdwijnt de speciale versie weer uit de boeken. Waarschijnlijk waren de aantallen niet hoog genoeg en werden voortaan de normaal voor de export bedoelde versies geleverd, echter nog steeds zonder motorblok natuurlijk! Ondanks dat de Volga een fors stuk duurder werd, was de Volga Diesel de meest verkochte Volga in de Benelux.
Hoewel de benzinemotor in België en Nederland steeds leverbaar bleef, is aan deze folder duidelijk te zien waarop de nadruk werd gelegd. In Nederland was de Volga diesel vooral populair bij taxibedrijven. Eind jaren zestig waren Volga's regelmatig te zien in onder andere Rotterdam en Groningen (lees ook de pagina "sterk verhaal"). Ik heb zelf twee verschillende Volga's met Rover-motor mogen ervaren. Het blijft een vreemde ervaring een dieselmotor te horen in een Volga. De auto kan in de praktijk redelijk meekomen met het verkeer maar mist duidelijk de felheid van de benzinemodellen. Het koppel van de Rover-motor zit al bij 1750 toeren op z'n maximum en daar zit je in de praktijk snel aan. De overbrengingsverhoudingen van de versnellingsbak sluiten wonderwel aan bij het karakter van de dieselmotor. Samengevat kun je zeggen dat een degelijke dieselmotor niet misstaat in de Volga. Het degelijke karakter van de Volga past daar prima bij.
Technische gegevens Perkins Four-99 dieselmotor
Technische gegevens Rover dieselmotor
De Rover dieselmotor is ook terug te vinden in de Land Rover
Eind jaren zestig komt naast de Rover dieselmotor ook de Indenor (Peugeot) dieselmotor op de prijslijst. De Rover en de Indenormotor worden een tijdlang tegelijkertijd geleverd. Het voordeel van de Indenor waren de lagere fiscale pk's in België (11 tegenover 12 fiscale pk's) tegenover gelijke prestaties.
Technische gegevens Indenor dieselmotor
De Indenor dieselmotor is ook terug te vinden in Peugeot auto's.
Naast het wijzigen van de techniek van de Volga gaf Sobimpex in december 1960 de Itialiaanse autodesigner Ghia de opdracht om het uiterlijk van de Volga aan te passen. Op deze manier was de in België "gebouwde" Volga met dieselmotor ook uiterlijk te onderscheiden van zijn Russische kameraden. Op de Autosalon van januari 1961 liet de Belgische importeur het publiek kennismaken met de Volga-Ghia zoals de auto was gedoopt. Ghia heeft slechts een gering aantal Volga's aangepast en het hele plan werd vervolgens definitief in de ijskast gezet om er nooit meer uit te komen.
Uiteindelijk zou het typeplaatje op de achterzijde het enige uiterlijke onderscheid tussen een 'normale' en 'Belgische' Volga worden.