Mijn Volga als filmster!


Naslednik

Naslednik is een productie van de studenten van de NFTA (Nederlandse Film en Televisie Academie).

Naslednik is een eindexamenfilm die wordt geregisseerd door Arch Khetagouri. Arch Khetagouri komt van oorsprong uit Georgië en studeert in 2003 als regisseur af aan de NFTA in Amsterdam. De oorsprong van het verhaal van deze film is gelegen in de afkomst van Arch Khetagouri. Het verhaal speelt zich af in het Georgië ten tijde van de voormalige Sovjet Unie. Om het verhaal geloofwaardig over te laten komen rijdt de hoofdrolspeler Irakli in een oude Volga M21. Mijn Volga beleeft op zijn veertigste verjaardag zijn filmdebuut! 

De werknaam van de film is "de pijp". Het is een korte film van net minder dan 25 minuten. Naast de regisseur werkte een hele ploeg studenten en een aantal externen keihard mee aan het professioneel realiseren van deze film.Take one, take two, take three, take four, take.....
De film werd gemaakt door een crew die zoveel mogelijk uit studenten van de NFTA bestond. Er zijn veel afstudeervarianten en specialisaties. Omdat de productie van dergelijke films een laag budget kent kon niet worden uitgeweken naar Georgië. De film is dan ook in zijn geheel in Nederland gedraaid. De meeste opnames, waaronder ook de opnames waarbij mijn Volga acteerde, zijn in Beek (bij Nijmegen) gemaakt. Als locatie was gekozen voor een bosrand met een aantal (zeer) smalle en heuvelachtige weggetjes om zo een ruig landschap na te bootsen. De opnames waren op 2 en 3 november 2002. Helaas had het weer die week niet erg meegewerkt en waren de paden door langdurige regenval veranderd in modderpoelen. Mijn Volga waande zich inderdaad weer terug in de Sovjet Unie. Hard werken op slechte wegen met de geur van goedkope Oostblok sigaretten in het interieur. Voordat de opnamen gelukt waren moest de Volga menig keer heuveltje op, heuveltje af worden gereden. De Volga kwam zo af en toe muurvast in de modder te zitten. Gelukkig zijn er nogal wat mensen nodig om een film te maken. Die konden mooi even helpen drukken.

Vijf mensen en een hele stapel apparatuur en accu's aan boord zorgden ervoor dat de Volga goed door de veren hing. Naast de acteur zaten tijdens sommige scènes ook de cameraman met assistent, de geluidsman en de verlichtingsman in de auto. Ja, acteren betekent hard werken, ook voor een Volga!


Een aantal scènes spelen zich af in de auto.

Irakli, de hoofdrolspeler achter het stuur van mijn Volga. Irakli speelt samen met zijn zoontje in deze film. Ook zij komen van oorsprong uit Georgië.

Het was een nog een heel gestress om binnen de beschikbare tijd aan daglicht alle scènes waar in de Volga meespeelt op te nemen. Omdat het niet lang genoeg licht was, moesten toch een aantal scènes worden opgenomen met behulp van hele grote lampen. Een kapotte lamp zorgde ervoor zelfs dat het scenario aangepast moest worden. In plaats van een verhaal dat zich helemaal overdag afspeelt eindigt de film nu in het schemerdonker. Alle scènes met de Volga zijn in twee dagen gefilmd. Het waren twee heeele lange dagen. Nu maar hopen dat het resultaat mooi wordt. Het verhaal van de film zal ik hier nog maar niet verklappen. Als alles meezit wordt de film eind 2003 op Nederland 3 uitgezonden. Natuurlijk wordt de film ook vertoont op de filmacademie en wordt hij gedraaid op diverse filmfestivals, waaronder die in Georgië. Gewoon gaan kijken dus!

De weilanden en bossen bij Beek werden voor de opnames tijdelijk tot Georgië omgedoopt. Het weer had gezorgd voor authentieke modderweggetjes. Kon ik mooi even testen of de Volga inderdaad wel in staat is om ook op slechte wegen z'n mannetje te staan....(dat doet ie...)


  Klik hier om een stukje van de film te bekijken HQ (2 mb)


  Klik hier om een stukje van de film te bekijken LQ (600 kb)

Om de filmpjes te bekijken is Windows Mediaplayer vereist!