Yuri Alekseyevich Gagarin

Held van de Sovjet Unie
1961, Gagarin is de eerste mens in de ruimte. De eerste ruimteheld van de Sojvet Unie was niet alleen de held van de alle inwoners van de Sojvet Unie, maar hij was wereldwijd een held. Aan zijn eerste ruimtereis werd uitgebreid aandacht besteed in de media over de hele wereld. Na zijn vlucht was Gagarin van het ene op het andere moment een wereldberoemde persoon en daarmee de ideale persoon om de Sovjet Unie te promoten. Daarbij bleek Gagarin ook nog eens in staat te zijn om handig om te gaan met de media, wat zijn populariteit alleen maar vergrootte.

 

Gagarin en zijn Volga
Na zijn succesvolle missie geeft de Sovjet regering Gagarin een Volga M21 cadeau, een ander symbool van het kunnen van de USSR. Yuri Alekseyevich Gagarin was waarschijnlijk de meest beroemde Volga-eigenaar ooit. Deze Volga-eigenaar was immers beroemd over de hele wereld.

Copyright Gagarin Foundation Copyright Gagarin Foundation
Copyright Gagarin Foundation Copyright Gagarin Foundation
Copyright Gagarin Foundation

Gagarin was erg op zijn Volga gesteld en bezocht mede daarom op 6 februari 1963 de GAZ-fabrieken. Dit bezoek is niet algemeen bekend, de fabriek heeft er weinig ruchtbaarheid aangegeven. Yuri Gagarin bezocht verschillende productie-afdelingen en sprak met veel interesse met de arbeiders in de fabriek. Gagarin was erg geïnteresseerd in techniek en daarbij hij was natuurlijk zelf ook eigenaar van een Volga M21.

Gagarin bezocht in 1964 de stad Trondheim in Noorwegen in 1964. De lokale Volga dealer, Kjell Okkenhaug, werd gevraagd om als Gagarin's chauffeur op te treden. Maar Gagarin wou zelf achter het stuur zitten, en de chauffeur, Kjell Okkenhaug, werd als passagier gereden door Gagarin! (onderstaande foto en dit verhaal zijn afkomstig van Stig Baumeyer, Trondheim, Noorwegen)

 

Vandaag de dag zijn er nog steeds foto's van dit bezoek, die worden zorgvuldig bewaard in het museum van de GAZ-fabriek.

 

De Volga van Gagarin werd na zijn dood in een glazen showroom geplaatst

Een tijdje geleden is er een gedenkteken geplaatst op een van de fabrieksgebouwen waar Gagarin is geweest tijdens zijn bezoek aan de GAZ-fabriek in februari 1963. Het gedenkteken is geplaatst ter gelegenheid van het feit dat 40 jaar geleden was dat Gagarin de fabriek bezocht. De ruimteheld overleed in 1968 bij een vliegtuigongeluk.

Gedenkteken bij de GAZ-fabriek